Att vårda och visa samlingar


Många av våra medlemsföreningar har samlingar av föremål, foton eller arkivdokument. På den här sidan har vi samlat råd, tips och information för er som har samlingar. 

Ta hand om samlingar och föremål

Under tre år genomfördes Skånes hembygdsförbund projektet Access med syfte att ge våra medlemsföreningar extra stöd i arbetet med samlingar och arkiv. Under 2020–2023 arbetar vi med att uppdatera och revidera det gedigna material om föremålsvård som togs fram då under namnet Råd om vård. Vi arbetar också med en ny upplaga av skriften Att förvalta föreningens samlingar – råd och rekommendationer till medlemsföreningar i Skånes hembygdsförbund

I väntan på dessa finns det litteraturtips och handledningar om samlingsförvaltning att hitta hos bland annat Sveriges hembygdsförbund och Riksantikvarieämbetet.

Om ni har frågor eller funderingar kring era samlingar kan ni alltid höra av er till Skånes hembygdsförbunds kansli för råd eller tips på var ni kan vända er. Kontakta hembygdskonsulent Ida Kroon. 

Har ni arkeologiska fynd ni vill veta mer om? 

Historiska museet vid Lunds Universitet erbjuder tillsammans med Skånes hembygdsförbund kostnadsfria besök till medlemsföreningar som har arkeologiska samlingar. Boka ett besök i era arkeologiska samlingar där en antikvarie från Historiska museet kan berätta mer om era fynd och vår kulturpedagog kan ge tips på olika sätt ni kan berätta om er trakts spännande förhistoria med hjälp av arkeologi. Kontakta konsulent och kulturarvspedagog Ida Kroon för mer information!

Vill ni möta andra som har textila samlingar?

Just nu finns ett nätverk av föreningar som möts för att byta idéer och kunskap kring textilföremål, hur de kan vårdas och ställas ut. Kontakta hembygdskonsulent Frej Haar Bidstrup för mer information! 

Är ni intresserade av samtidsdokumentation?

Om ni vill lära mer om hur man kan dokumentera sin närliggande historia och sin samtid bistår kansliet gärna med råd och tips om tillvägagångssätt. Likaså diskuterar vi gärna insamling av nyare tiders föremål tillsammans med er.

Berätta med era samlingar 

Förutom hjälp med vård av samlingar har vi här samlat råd och tips på hur ni kan ställa ut och berätta med era samlingar. På sidan Att möta allmänhet och grupp finns fler tips på hur ni kan arbeta för att använda och utveckla de samlingar ni vårdar, för att berätta lokala historier och väcka intresse för er förening och bygd. 

KONTEXT – låt tingen tala

Många hembygdsföreningar har stora föremålssamlingar. I projektet KONTEXT – att låta tingen tala utforskade nio pilotföreningar nya sätt att arbeta med berättelser om föremål för att förmedla deras historia och betydelse. Det resulterade bl.a i en utställning att ladda ner och skriva ut. Genom att skanna utställningens QR-koder kan man ta del av några av de berättelser som föreningarna producerade. Läs mer om projektet och ta del av det utbildningsmaterial som togs fram här. Trots att projektet är avslutat fortsätter arbetet med att skapa film och ljud för att berätta om föremål.

Vill din förening komma igång? Kontakta kansliet så hjälper vi er!

Smarta utställningar med små medel

Vid kursen "Smarta utställningar med små medel" i februari 2014 gav vi enkla tips kring vad man kan tänka på när det gäller text och bild, föremål, bemötandefrågor, teknik, interaktion etc. när man producerar en utställning. Vi gjorde en sammanställning kallad Utställningsinspiration (pdf)

Förening:

Skånes Hembygdsförbund

Skapad av: (2020-04-29 06:50:03) Kontakta föreningen
Ändrad av: Skånes Hembygdsförbund (2023-11-08 10:28:25) Kontakta föreningen